Menü Close

HATIRLATMA/T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın ziyareti vesilesiyle Romanya-Türkiye İş Forumu

Sayın Üyemiz,

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK), Romanya Ticaret ve Sanayi Odası (CCIR) ve Türk Romen İşadamları Derneği (TİAD) iş birliğiyle T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın 8 Şubat 2019 tarihinde Bükreş’e gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında Romanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (CCIR) Romanya – Türkiye İş Forumu gerçekleştirilecektir.  Anılan İş Forumu’nu T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve Romanya Cumhuriyeti İş Çevreleri, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Sayın Ştefan-Radu Oprea onurlandıracaktır. 

 

Romanya’nın GSYİH’sı 2018 verilerine göre  245.590 dolar olmuştur ve yüzde 5,1 oranında büyüme kaydedilmiştir. 2019 yılında ise yüzde 3,5 oranında artarak 265,3 milyar dolar olması beklenmektedir. Türkiye, Romanya’nın AB Üyesi olmayan ülkeler arasındaki en önemli ticaret ortağı konumundadır ve Romanya’nın gerçekleştirdiği ihracatta 7’nci, ithalatında ise 8’inci sıradadır. Türkiye ile ikili ticaret hacmi 5.5 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. Romanya’da 14.000’in üzerinde Türk firması bulunmaktadır. Romanya’daki Türk yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden gelenlerle beraber 6 milyar dolar aşmıştır. 90’dan fazla Türk müteahhitimiz Romanya’da başarılı projeleri ile faaliyet göstermektedir.

 

Romanya’da ağır sanayi, otomotiv ve yan sanayi, tekstil, elektrik – elektronik, ağaç işleme, inşaat malzemeleri, tarım, perakendecilik, ulaştırma(otoyollar, demiryolu, havaalanları, kentsel ve sosyal altyapı), turizm, tarım ve hayvancılık, finans, sağlık ve sağlık turizmi, inşaat (konut, alışveriş merkezi, gayrimenkul, otel), tekstil, çelik, çimento, lastik sanayileri ve medya alanlarında yatırım ve iş birliği imkanları bulunmaktadır. Romanya’da yeni gelişmekte olan kamu – özel sektör ortaklığı (PPP) modelinde iki ülke iş dünyası arasında iş birliği imkanlarının gelişmesi beklenmektedir. Aynı zamanda eğitim alanında da iş birlikleri gerçekleştirilmesi mümkündür.

 

Doğal gaz üretimi yıllar içinde azalmış, başta Rusya’dan olmak üzere doğalgaz ithalatı toplam tüketimin yüzde30’luk kısmına ulaşmıştır. Romanya son 25 yılda üretimde yaşanan azalmaya rağmen Merkezi ve Doğu Avrupa’nın en büyük petrol üreticisi olma konumunu korumaktadır.

 

Romanya’nın önde gelen firma temsilcileri ile ikili görüşme imkanının bulunacağı toplantının taslak programı ekte yer almaktadır.  Romanya’ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının güncel pasaportlarında geçerli Schengen vizesi veya Romanya vizesi bulunması gerekmektedir. Konaklama ve uçuş organizasyonlarının katılımcılarımızın kendileri tarafından gerçekleştirilmesi beklenmektedir.     

 

Türkiye ve Romanya arasında yeni işbirliği imkanları yaratılmasında fayda sağlayacak söz konusu İş Forumu’na katılmak isteyen üyelerimizin aşağıda yer alan kayıt formunu doldurarak, toplantı katılım bedeli için avans olan 250 Türk Lirası’nın kayıt formunda belirtilen DEİK hesap numarasına 6 Şubat 2019 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ödenmesi rica olunur. 

 

Katılım formu: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/845/12223 

 

 

Ek: Romanya-Türkiye İş Forumu taslak programı

 

Detaylı bilgi için irtibat kişisi: 
Sn. Aycan Damalı, Avrupa Direktörlüğü İş Konseyi Koordinatörü 
E-posta: adamali@deik.org.tr 
Tel: 0212 339 50 74)